HOU HET WARM, DROOG EN STIL: ALLES OVER FLEECE

 

Fleece is een vrij recente materiaalsoort die het buitenleven, en dus ook de jacht, bliksemsnel veroverde. Op welke manier je ook fleece draagt, het maakt je warmer, droger en comfortabeler.



SYNTHETISCHE VACHT

 

In 1981 kwam het Amerikaanse bedrijf Malden Mills - nu bekend onder de naam Polartec - op het idee om een volledig nieuwe, lichte en sterke textielsoort te ontwikkelen. Het nieuwe product moest de eigenschappen van natuurlijke wol evenaren en in bepaalde gevallen zelfs verbeteren. Vandaar de naam fleece, het Engelse woord voor vacht. Polartec kwam als eerste op het idee om synthetische, getextureerde garens zeer los te breien en het gebreide doek te wassen, waardoor het sterk krimpt. Vervolgens ruwt en scheert men het fleece, waardoor de stof het uiterlijk krijgt van lamsvacht. 

Synthetische fleece in zijn vele vormen is zeer veerkrachtig, isoleert uitstekend, is warm, zacht en droogt snel. Bovendien is het een materiaal dat ademt, geluidloos is en lichter is dan de lichtste wollen stoffen. Daarbij is fleece hydrofoob of waterresistent, wat betekent dat het minder dan 1% van zijn gewicht in water opneemt. Met andere woorden is fleece dus niet waterdicht. Wel behoudt fleece zijn isolerende kwaliteiten, ook wanneer het nat is. Een andere, niet onbelangrijk, nadeel van fleece is stof is ook dat het niet bestand is tegen hoge temperaturen en zelfs ontvlambaar is. Tot slot, weer een voordeel, wordt fleece eenvoudig in de wasmachine gewassen. Alleen stop je het daarna best niet in de droogkast.

 

Zoals we weten is fleece een synthetisch product. Dit betekent dat nieuwe, niet-gerecycleerde fleece gemaakt wordt van niet-hernieuwbare petroleumderivaten. Vandaar is het gebruik van gerecycleerde materialen voor de productie van fleece in populariteit toeneemt. De kwaliteiten van fleece op basis van gerecycleerde materialen is dezelfde als die gemaakt van reguliere polyester. In dit geval zijn de grondstoffen echter gerecycleerde fleece-stoffen of gerecycleerde PET-flessen.



GEWICHTSKLASSES

 

Doorgaans wordt fleece geklasseerd op gewicht, meer bepaald in gram per vierkante meter. Polartec gebruikt hiervoor een schaal van ‘100’, ‘200’ en ‘300’. Hierbij is 300 de zwaarste, minst flexibele klasse. Elk van deze gewichtsklasses heeft unieke eigenschappen die een directe invloed hebben op de thermische capaciteit van de stof, maar ook op de zachtheid. Elke gewichtsklasse heeft dus voor- en nadelen en is geschikt voor welbepaalde activiteiten.

 

100: Lichte Fleece

Fleece-kleding rond de 100 gram per vierkante meter is heel licht en flexibel. Deze lichtgewicht stof wordt vooral gebruikt voor shirts, zeer lichte jasjes, vesten en sweaters. Bovendien is dit de meest ademende soort, die perfect is voor heel intensieve buitenactiviteiten zoals bers- en bergjacht. Op zichzelf zijn kledingstukken van deze gewichtsklasse ideaal voor de koelte van een lente- of herfstochtend. Maar ze zijn ook zeer geschikt om te dragen als tussenlaag onder bijvoorbeeld een winterjas, voor nog meer warmte.

 

200: Medium Fleece

Dit is het meest voorkomende en tegelijkertijd populairste gewicht op de markt. Van alle gewichtsklasses is die van 200 gram per vierkante meter de meest universele. 200 wordt gebruikt in diverse kledingtypes zoals jassen, mutsen en handschoenen en als voering, maar bijvoorbeeld ook in dekens voor uw hond. Het is heel geschikt als bovenlaag voor een niet heel inspannende fysieke buitenactiviteit, maar ook als tussenlaag voor wanneer het echt koud is. Een fleecejas van dit type is bijzonder geschikt om het hele jaar door in de auto te hebben. Ze komt altijd van pas.

 

300: Dikke Fleece

Fleece-kleding uit deze gewichtsklasse is ongetwijfeld het dikst en warmst, maar ook het minst universeel. Ze zijn zeer warm maar ademen veel minder dan andere gewichtsklasses. Je gaat dus sneller transpireren en té warm hebben in deze kleding wanneer je fysiek actief bent. Wanneer de temperaturen gevoelig dalen, is dikke fleece echter ideaal als buitenlaag om warm te blijven, of bij extreem lage temperaturen als tussenlaag. Een winterse aanzit is bijvoorbeeld een situatie waarbij dit soort fleece volledig tot zijn recht komt.



TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

 

Synthetische fleece wordt gebruikt voor de productie van jassen, mutsen, sweaters, broeken en als onderdeel van high-tech jachtkleding. Als jager en buitenmens gebruik je fleece kleding als buitenlaag, maar ook als onder- en tussenlaag. Doordat de lichtere fleece-soorten goed ademen, kan je ze zelfs onder een waterdichte bovenlaag dragen zonder dat je het al snel té warm krijgt. 

 

De meeste fleece kledingstukken worden op eenzelfde manier geproduceerde en zullen dan ook veel gelijkenissen vertonen. Let daarom niet alleen op de gewichtsklasse maar ook op de afwerking en de details. In geval van bijvoorbeeld een jas is het nuttig te kijken of er voldoende zakken zijn. Zo ja, zijn deze nog bereikbaar eens je een rugzak draagt of je karabijn over je schouder hangt? Dit zijn kleine details. In de praktijk betekenen ze echter een wereld van verschil.



DE JUISTE MAAT

 

Het geldt uiteraard voor elke kledingsoort, maar dit gaat zeker ook op voor fleece-producten. Zorg er voor dat de kleding goed past. Des te meer wanneer je de fleece-kleding wil gebruiken als onder-, tussen- en/of bovenlaag. Een bovenlaag voor de winter mag wat ruimer zitten omdat je er nog dikke kleding onder draagt. Onder- en tussenlagen sluiten echter best nauw aan. Dit om vervelende vouwen en plooien (te veel textiel) te vermijden. Nauwsluitende lagen zorgen ook voor een betere isolatie en ventilatie van je lichaam in tal van omstandigheden. 

 

Sinds de eerste fleece-kleding bijna 40 jaar geleden zijn introductie maakte, speelt fleece intussen een enorme rol in het buitenleven. Zowel comfortabel, stil als warm, maakt fleece tot een zeer veelzijdig product dat terecht zijn plaats heeft veroverd in de jachtwereld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.