Aflevering 6 - Taxidermie en beenhouwerij

Gepubliceerd op 6 september 2022 om 08:00

Beluister aflevering 6 hier

In deze aflevering hebben we het met Carlos Heymans over zijn twee grote passies: Taxidermie en beenhouwerij.


Carlos is een docent beenhouwerij in het CVO Volwassenenonderwijs in Anderlecht. Meer info via deze link. Hij vertelt op een zeer aangename en interessante manier over hoe hij hiermee aan de slag is gegaan en hoopt ook jullie te inspireren om hier iets mee te doen.

Ook de anekdotes zijn deze maand weer geweldig en zelfs hilarisch! Ontdek in deze aflevering waarom de brandweer ooit het dorp Okegem heeft moeten afsluiten en wat Carlos hiermee te maken had.

Kennismaken met Carlos? 
Taxidermie Heymans 'Second Life Art'
Pamelse klei 37, 1760 Roosdaal
+32 473 58 64 62

Hier de link naar zijn website


Ook deze maand hebben we een recept, lees het hieronder:
Panklaar maken van wild en - gevogelte

(Ideaal als amuse tijdens de opening van de 'grote jacht' op 15/10.. 😉🤤)

 

Benodigdheden:

-      Filets van bosduif (1 enkel filetje weegt gemiddeld 70-75 gram)
-      Uien
-      Paprika
-      Mosterd
-      Olijfolie
-      Honing (facultatief)
-      Zout
-      Gemalen witte peper
-      Provencekruiden (mengeling van tijm, basilicum, laurier, rozemarijn)

Werkwijze:

-      Versnijd de filets in 2-3 (dwars) naargelang de grootte die men wenst. Deze brochettes zijn uitstekend als amuse/apero brochette dus maak ze niet te groot. Het vlees dient men bij bereiding lichtjes aan te bakken opdat de kern nog mooi roze blijft. Deze brochettes zijn dus heel snel klaar. Uitgebakken filets worden droog en taai en eigenschap bij duif is de overheersende 'ijzer' smaak die te vermijden is.

-      Snij de uien en paprika's op dezelfde grootte als het vlees. De paprika's kan je eventueel even blancheren wat ze makkelijker verteerbaar maakt.

-      Zet de bamboe brochette stokjes 10 min in lauw water, dit voorkomt dat ze verbranden bij het bakken.

-      Maak een marinade met mosterd en olijfolie. Hoeveelheden dien je als basis te rekenen op 3 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel mosterd. Ook naargelang de sterkte van de mosterd.

-      Voeg zout en kruiden naar smaak toe.

-      Laat het vlees hier gedurende een uurtje of langer in marineren, gebruik een plastiek zakje. Zo kan je de marinade op een nette manier in het vlees masseren.

 

Afwerking:

-      Begin de brochette op een vaste volgorde. Steek 1 stukje vlees op het stokje, daarna een stukje paprika, vlees, ui, vlees, ui enz naar gelang de lengte van het stokje.

-      Als voorlaatste stukje opnieuw paprika om af te sluiten met een stukje vlees.

-      Dikwijls wordt bij brochettes de fout gemaakt om paprika of ui op de beide uiteinden te steken maar deze stukjes vallen er als eerste af tijdens het bakken en belanden uiteindelijk in het vuur.

-      De azijn in de mosterd heeft als doel het bindweefsel in de filets af te breken waardoor het vlees malser wordt. Niet overdrijven is de boodschap, ook de tijd van marineren beperken, geen dagen van voordien anders heb je geen vleessmaak meer.

-      Deze brochettes smaken niet zo sterk naar 'puur' wild door de marinade wat ervoor zorgt dat eenieder ze lust. Ook geen liefhebbers van wild zijn er verlekkerd op.

 

 

Opmerkingen, ideeën en vragen kunnen hieronder gerust besproken worden!
Volg ons op de sociale media!

Veel luisterplezier!

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.