Aflevering 8 - Biotoopprojecten met Koedoe & co

Gepubliceerd op 6 november 2022 om 08:00

Beluister aflevering 8 hier

Een kleine 3 jaar geleden zijn Jochem en Rutger het merk Koedoe & co opgestart. Een merk dat je tijdens en naast de jacht kunt gaan dragen. Beide zijn gepassioneerde jagers en begrepen niet hoe het komt dat 3 jaar geleden nog geen merk bestond dat inzet op duurzaamheid in deze tijden.

Leer beide heren kennen in deze aflevering en schaf je Koedoe & co kledij hier aan en draag bij aan een duurzaam leefmilieu.

 

Recept:

Eendenborst Mango (chutney)

Achtergrondinformatie

Tamme (gefokte) eendenborst is vaak roze, wilde is altijd rood. Dit heeft alles te maken met het dieet van de eend. 'Krijgt' een eend alleen maar maïs en haver te eten in een kooi en beweegt het weinig, dan wordt het vlees niet zo mooi rood, kruidig en complex. Het vlees krijgt wel de mooie donkerrode kleur wanneer de eend vrij heeft kunnen foerageren van mais naar grasland, van vijver naar sloot. Snoepend van zaden, grassen, eikels, waterplanten en zo nu en dan wat dierlijke eiwitten zoals larven en insecten. Dit gerecht werkt met zowel tamme als wilde eend. Aan u de keuze 😉.

Ingrediënten 4 pers: 4 eendenborsten (mét huid), 1 potje zoete mango chutney (of 100 ml zelfgemaakte), 1 mango, 1 rode peper, 50 g Roomboter, peper/zoutVoorbereiding:

1.      Leg de eendenborst ca. 10 min in een voorverwarmde oven van 80°C (kern naar ongeveer 47°C). Hierdoor stolt het bloed en lekt dit op een later moment niet op uw bord. Gedurende deze 10 minuten:
2.      Verwarm de mangochutney op laag vuur.
3.      Schil en snijd tegelijkertijd de mango in 4 gelijke parten, zodat ze ongeveer dezelfde vorm hebben als de eendenborsten. Trancheer deze in stukken van ongeveer 1,5cm breed. Leg ze desgewenst ook in de oven.
4.      Halveer de rode peper, ontdoe van zaden en snijd één helft in 4 lange repen.Bereiding/serveren:
1.      Smelt de boter in de pan, bestrooi de licht gegaarde borsten met peper zout en bak deze 2 à 3 minuten op de huid kant en 1 a 2 minuten op de vleeskant (kern 50-55°C). Laat 3 minuten rusten onder aluminium folie.
2.      Drapeer de warme chutney op de bodem van het bord.
3.      Neem de eendenborsten en trancheer deze in dezelfde breedte als de mango delen en leg mango-eend om-en-om op de chutney.
4.      Garneer met de rode peper.
5.      Geniet!

Wijntip
 Wit: Houtgerijpt met een zuurtje zoals gewürztraminer. Rood: wat jongs maar kruidigs zoals jonge Rioja. 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.